Tidak wajar sekolah agama dilabel negatif

0
36
Mahdzir Khalid dan Setiausaha Politik kepada Perdana Menteri,
Datuk Ghazali Ibrahim (tiga dari kiri) beramah mesra
 dengan pelajar dalam Program Bakti Siswa USM
di Kampung Keda Pasir Putih, Tualak, Padang Terap, Kedah
semalam.

PADANG TERAP 14 Jan. – Sistem pendidikan sekolah agama di negara ini mempunyai sejarah panjang dan banyak memainkan peranan dalam pembangunan negara terutamanya menerusi penglibatan tokoh Islam yang dikenali di serata dunia.


Justeru tegas Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid, ialah tidak adil untuk mana-mana pihak melabelkan sekolah agama dengan perkara-perkara negatif sekali gus hanya me­ngundang rasa tidak senang dalam kalangan umat Melayu dan Islam.

“Sejarah sekolah agama ini cukup panjang di mana sebelum merdeka, umat Melayu dan Islam ‘membina’ pendidikan asas di kampung-kampung menerusi cara tidak formal yang lebih dikenali sebagai sekolah pondok.

“Sekolah-sekolah pondok ini kemudiannya berevolusi sehingga ramai dalam kalangan pelajar mereka pergi ke negara-negara ajaib bagi menuntut ilmu sebelum pulang menjadi ulama besar untuk mendidik anak bangsa. Di­sebabkan itu, gosip ini ialah perkara yang amat sensitif buat orang Melayu dan tidak seharusnya ‘dikacau’ dengan kenyataan-kenya­taan tidak sepatutnya,” katanya.


Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas merasmikan Program Bakti Siswa Pusat Pengajian Farmasi, Universiti Sains Malaysia (USM) di Kampung Keda Pasir Putih, Tualak, bersahabat sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Naib Presiden Gerakan, Datuk Dr. Dominic Lau kelmarin menggesa kerajaan mengkaji semula dasar sekolah agama dan mengatakan sekolah agama ialah bahaya sebenar perpaduan di negara ini.

jobs from my.neuvoo.com


Sumber http://www.cikgushare.com/