Komitmen dalam pendidikan perlu diterjemahkan – PM

0
35
PERDANA Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak
memberikan hadiah kepada murid yang cemerlang
dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2016
Parlimen Pekan di Dewan Konvensyen Sultan Ahmad Shah
di Pekan, Pahang hari ini.

PEKAN 15 Jan. – Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, semua lapisan masyarakat perlu menterjemahkan janji masing-masing dalam bidang pendidikan kalau mahu berjaya sebagai sebuah negara dan bangsa.

Perdana Menteri berkata, janji itu bukan hanya diluahkan menerusi ucapan tetapi dari segi bentuk pelaksanaannya.


”Semua orang sebut pendidikan mesti diutamakan tetapi sejauh mana kita dapat menterjemahkannya dalam bentuk komitmen.

”Komitmen itu bukan di peringkat kerajaan semata-mata tetapi janji diri kita sama ada sebagai seorang pelajar, guru, ibu bapa atau sebagai seorang yang bisa menunjukkan sumbangan.

”Penterjemahan mengikut kemampuan masing-masing yang seharusnya diutamakan kalau kita hendak berjaya sebagai sebuah negara dan bangsa,” katanya.

Beliau berkata demikian dikala berucap pada majlis penyampaian hadiah kecemerlangan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) serta pemberian ‘Kembali Ke Sekolah’ Parlimen Pekan di Dewan Konvensyen Sultan Ahmad Shah di sini hari ini.

Yang hadir sama Pengurus Besar Yayasan Pahang, Datuk Mahmud Mohd. Nawawi; Ketua Pegawai Eksekutif InsĀ­titut Automotif Malaysia (MAI), Datuk Mohamad Madani Sahari; Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Pelajaran Mara (YPM), Datuk Abdul Karim Mustafa dan Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni Universiti Malaya (UM), Prof. Datuk Dr. Rohana Yusof.

Pada majlis tersebut, seramai 147 murid dan pelajar cemerlang mendapatkan hadiah masing-masing.

Majlis itu merupakan tawaran bersama The Asia Foundation, UM, Biro Pendidikan UMNO Bahagian Pekan, Yayasan Pahang, Pejabat Pendidikan Daerah, MAI dan YPM. -UTUSAN ONLINE

jobs from my.neuvoo.com


Sumber http://www.cikgushare.com/