Kasut ‘Nike’ Cikgu Beri Semangat Kepada Kami

0
39

SEKEPING gambar memaparkan segala-galanya…

Tindakan seorang guru yang cuba menaikkan semula semangat anak muridnya dalam sebuah program pertandingan bola baling di peringkat tempat Kota Kinabalu, Sabah baru-baru ini layak diberikan pujian.


Menurut guru berkenaan yang juga merupakan jurulatih pasukan bola baling Sekolah Kebangsaan (SK) Tampulan Telipok, Iroet Marteni, 36, pasukannya dikala itu berdepan dengan pasukan jago dari SK Seri Insan bagi merebut tempat juara kategori kumpulan.

Bagaimanapun, belum dewasa muridnya pada dikala itu merasa agak gementar setelah melihat kelengkapan dan kasut sukan pasukan lawan yang agak berjenama.

“Sebelum perlawanan anak murid aku rasa down sangat karena terlihat pihak lawan yang mempunyai kasut yang agak branded.

“Kira level of confidence diorang terus menurun, jadi aku pinjam whiteboard marker pen urus setia then aku tulis logo NIKE kat tiap-tiap kasut mereka.

“Saya katakan pada mereka, anggap diri kau menyerupai singa-singa yang lapar dan buktikan kepada cikgu anak kampung juga boleh tewaskan murid bandar,” kata Ieoet kepada Mynewshub.

Kasut ‘Nike’ Cikgu Beri Semangat Kepada Kami

Biarpun tidak mempunyai kelengkapan yang mencukupi, tindakannya itu ternyata memperabukan semangat pasukan sekolahnya sehingga menyebarkan mereka kembali semangat bermain.


Difahamkan, mereka bukan sahaja beraksi dengan baik, malah berjaya menewaskan pasukan dari Sekolah Kebangsaan Seri Insan dengan mata 4-0, sekali gus melayakkan mereka memasuki peringkat kumpulan.

Bagaimanapun, pasukan sekolahnya itu terkandas ke pusingan seterusnya disebabkan perbezaan jumlah jaringan mata diantara sekolah-sekolah lain.

Apa-apa pun, tahniah diucapkan kepada adik-adik ini dan kepada guru-guru di luar sana, anda rasanya boleh mencontohi idea kreatif dari guru ini sebagai pembakar semangat murid-murid anda. Hehe..

Sumber– MYNEWSHUB.CC

jobs from my.neuvoo.com


Sumber http://www.cikgushare.com/