Guru kini hilang ‘nikmat ghairah’ mengajar…

0
36
Sumber: FB Cikgu Asmadi

Terkejut kalau mendengar ada info seorang guru di Putrajaya cuba terjun dari tingkat empat sebuah di bangunan sekolah semalam. Namun hasil pujukan rakan dan pihak bomba dan penyelamat, guru berkenaan berjaya diselamatkan dan dibawa ke Hospital Putrajaya untuk rawatan. Masalah yang dikesan ialah, kemurungan.


Sahabat guru saya yang dikasihi semua, mengapa perkara ini berlaku? Dahulu, pernah terjadi di sebuah sekolah tamil di Kelang, seorang guru cuba minum racun akhir tekanan kerja. Mengapa ye?

Profesion yang amat mulia sebagai medium penyampai ilmu kini sudah menjadi satu profesion yang berisiko tinggi untuk kemurungan. Guru kini sudah hilang ‘Nikmat’ dan ‘Ghairah’ semasa mengajar. Tidak menyerupai zaman guru-guru kita mengajar kita dahulu.


Di bandar-bandar, guru-guru kita dihormati oleh masyarakat setempat. Pernah berlaku pada saya sendiri pada tahun 1995 di mana dikala saya sedang membeli ikan di pekan Saratok, apek Cina yang menjual ikan itu berkata,

“Cikgu, mau ikan apa? Pilih cikgu,” katanya.

Sedangkan saya tidak mengenali pun apek itu. Bila ditanya, bagaimana beliau tahu saya seorang guru, katanya,

“Kitak punya mua, ada landik punya orang. Kamek tahu itu mua cikgu,” katanya.

(Muka awak, nampak menyerupai orang berpelajaran. Dari situ saya tahu awak seorang cikgu)

Sekarang susah nak mencari orang yang hormat pada guru. Malah bermacam-macam sumpah seranah dihamburkan pada guru. Sentuh murid, salah. Dibiarkan pun, salah.

Ada satu status yang saya baca di media sosial. Seorang netizen memberi komen yang mendakwa guru sekarang mahu cepat pulang ke rumah, sepatutnya menunggu kesemua anak murid dijemput ibu bapa masing-masing, barulah mereka boleh pulang.

Saya terkejut dikala membaca komennya itu. Apa beliau ingat kami sebagai guru ini, mandul? Tak ada anak di sekolah dan nursery yang perlu kami jemput?

Ada kes ibu bapa kalau dipanggil untuk menjemput anak yang demam supaya dibawa pulang untuk dibawa ke klinik, mereka balas dengan jawapan,

“Saya busy di office ni. Boleh bagi beliau panadol tak?”

Nota: Peraturan guru tidak boleh memberi ubat kepada murid walaupun paracetamol kerana guru bukan pegawai perubatan yang sah.

Ada guru yang terkejar-kejar dengan mesyuarat penetapan sasaran hingga ada kes terlupa anak dalam kereta. Akibatnya, si anak itu meninggal dunia. Semata-mata mahu mengejar mesyuarat yang perlu dihadiri. Ada kes guru yang meninggal dunia kerana lemas semasa menjalani aktiviti perkhemahan. Yang meninggal dunia akhir kemalangan jalan raya pun semakin banyak.

Sedih, kan? Sepatutnya bunyi comel belum dewasa murid menjadi penghibur hati guru. Kini guru terpaksa mengajar mengikut acuan-acuan tertentu. Kelas mesti mengikut Pendidikan Abad Ke-21. Murid-murid duduk berkelompok, kalau guru mengajar susah nak fokus kontaks mata.

Berbeza dengan guru pada zaman 70’an, 80’an dan 90’an. Guru naik kapcai, mengajar sambil bergelak ketawa, menyakat murid, merapatkan silaturrahim. Kalau garang, guru masih lagi dihormati.

Anak-anak murid dahulu pun, sekarang dah jadi orang yang berpengaruh jiwanya. Bukan menyerupai belum dewasa murid sekarang yang kebanyakannya hati tisu atau jiwa rapuh bagai kerepek. Bila disindir cita-cita, hingga besar beliau merepek.

Kembalikanlah keghairahan mengajar kepada guru. Jangan dikekang kreativiti guru, biarkan guru melakukan peran mendidik dengan lebih teratur. Jangan dibebankan dengan peran sampingan yang bukan menjadi teras kerja. Sampaikan nak menyambut pengawai pun, duit guru diminta pemberian (kawan saya di Sabah mengadu, harap-harap tidak berlakulah, kesian pada guru-guru kita).

Guru-guru sudah hilang semangat. Kalau jabatan lain boleh buat team building dan bina aktivitas jati diri bagi meningkatkan kualiti kerja, manakala guru cukup dengar ceramah bebelan SISC+ sambil minum air mineral dan disaji dengan gula-gula. Kalau dulu, ada juga karipap dan koci. Nak mengharap mihun, jauh sekali.

Bertabahlah guru-guru semua, Tuhan bersamamu.

Sumber: Cikgu Emmet

jobs from my.neuvoo.com


Sumber http://www.cikgushare.com/